- Panaskan ketuhar sebelum kepada 180 C selama 15 minit.
- Guna mentega tulen lebih sedap dari majerin.
- Tepung gandum all purpose boleh digunakan tapi lebih rangup jika guna tepung biskut (Cookies flour).Saya guna tepung jenama Red Rose.
- Guna telur bersaiz sederhana, jangan guna telur besar kerana banyak air dan jadikan doh lembik.
- Jika doh lembik, boleh tambah sedikit tepung. Masukkan dalam plastik dan simpan peti sejuk 30 minit agar ia mengeras.
- Emplex adalah serbuk perangup biskut, tapi tak semua biskut mengunakannya.Jika dah rapuh, tak perlu guna emplex.
- Sebaiknya bakar biskut guna api atas dan bawah.
- Biarkan biskut sejuk baru diangkat dari dulang pembakar. Masih panas ia lembut dan mudah pecah.
- Simpan biskut dalam bekas kedap udara.Biskut tahan disimpan 3 bulan tanpa bahan pengawet.
- Biskut perlainan jenis jangan disimpan dalam bekas yang sama kerana akan berubah rasa.
Selasa, 24 November 2009
Tips Membakar
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan